Pages

Lee Sedol speelt briljant en wint vierde partij tegen deep learning AlphaGo


Voor de eerste keer tijdens deze match over 5 partijen is Lee Sedol er in geslaagd een duidelijke voorsprong in de partij te nemen na een briljante zet in het tweede gedeelte van het middenspel, waarbij Lee Sedol het gevecht snoeihard aanging tot op zijn tandvlees om te voorkomen dat AlphaGo (potentieel) gebied in het centrum zou maken.


Ondanks dat Lee Sedol langer dan een uur onder ultra-hoge druk speelde, daarbij zijn laatste byoyomi periode steeds tot het maximum opgebruikend (max. 1 minuut per zet), was hij toch in staat om zijn eerder in het middenspel opgebouwde voorsprong te behouden tot ver in het eindspel van deze vierde matchpartij. Uiteindelijk gaf AlphaGo op na zeker een handvol twijfelachtige en verschillende foute zetten te hebben gespeeld die (bovenop de achterstand) zelfs punten verloren.




Top Go-prof Gu Li (9p) beschreef Lee Sedol's zet 78 (driehoek, Lee Sedol is wit) in de vierde partij van de match tegen AlphaGo als "een zet van God". Een andere Go pro gaf hetvolgende commentaar nadat Lee Sedol deze vierde partij had gewonnen: "Lee Sedol heeft zojuist de 1000 jaar geschiedenis van Go bevochten". 


De manier waarop AlphaGo zijn vervolg zetten kiest door het maximaliseren van de kans op winst (in plaats van het maximaliseren van het verschil waarmee het kan winnen), dwingen AlphaGo schijnbaar tot het spelen van suboptimale en wellicht zelfs foutieve zetten wanneer de kans op het winnen van de partij daalt tot onder een specifieke drempelwaarde (bijv. 50 %).





Dit is de eindpositie van partij 4 na Lee Sedol's 180e zet (cirkel), het punt in de partij waarop AlphaGo opgaf na de inschatting door het programma dat zijn kansen op het winnen van de partij waren gedaald tot onder het kritische punt voor opgave. In deze stand staat AlphaGo minstens 5 punten achter (komi meegerekend) en moet daarom meer dan ~20 punten in het middenonder gedeelte maken (zonder dat Lee Sedol daar enige compensatie voor krijgt) om de partij weer gelijk proberen te trekken.


Toen programma AlphaGo zich 'bewust' werd dat het was verslagen door Lee Sedol, werd deze nieuwe gewaarwording doorgespeeld aan Google DeepMind's team member en operator Aja Huang (6d amateur) die vervolgens twee stenen op het bord plaatste om Lee Sedol en de rest van de wereld te laten weten dat AlphaGo opgaf en zo voor de eerste keer een partij verloor (in de officiële match partijen zonder handicap) tegen een top professional Go speler. 

Dit keer was Lee Sedol in staat om al vechtende tegen AlphaGo een foutieve zettenreeks uit te buiten toen het programma een belangrijk middenspel gevecht verkeerd beoordeelde en daarbij een zware groep stenen verloor. In ruil daarvoor kreeg AlphaGo slechts een armoedige en nogal bescheiden sente zet. Commentator Michael Redmond (9p) liet verschillende alternative zettenreeksen zien die AlphaGo had kunnen spelen die waarschijnlijk een aanzienlijk beter resultaat van dit gevecht voor AlphaGo zouden hebben opgeleverd.

Lee Sedol's eerste winstpartij tegen AlphaGo toont aan --en bewijst voor de eerste keer-- dat Deep Learning programma AlphaGo niet louter perfecte zetten speelt en soms ook daadwerkelijk problemen heeft om de uitkomst van een zeer complex middenspel gevecht goed te beoordelen. Ook al leek het gevecht in deze partij niet zo diepgaand en moeilijk te zijn als bijvoorbeeld tijdens de tweede partij van de match waarbij de ultra sterk spelende AlphaGo Lee Sedol versloeg op eigen terrein (zéér goed gebakken koekjes van eigen deeg)zijn onuitputtelijke vechters mentaliteit en aanvalskracht .

Na de partij, antwoordde Lee Sedol op een vraag over zijn mentale gesteldheid: "nadat ik de eerste drie partijen en dus de match tegen AlphaGo verloor, kon ik niet zeggen dat er geen psychologische schok was ... maar die was niet zo sterk dat ik genoodzaakt was om deze  match te moeten stoppen omdat ik op ieder moment van de partij oprecht genoot. Ik kan jullie vertellen dat ik er geen merkbare schade aan heb overgehouden en dat ik zeer blij en gelukkig ben te kunnen zeggen dat ik deze partij heb gewonnen".

2 comments:

  1. Voor de eerste keer heeft Lee Sedol aangetoond dat AlphaGo niet louter perfecte zetten speelt en daadwerkelijk enkele zwaktes heeft in het juist beoordelen en correct inschatten van de uitkomst van complexe gevechten tijdens het middenspel.

    ReplyDelete
  2. Na de partij, antwoordde Lee Sedol op een vraag over zijn mentale gesteldheid: "nadat ik de eerste drie partijen en dus de match tegen AlphaGo verloor, kon ik niet zeggen dat er geen psychologische schok was ... maar die was niet zo sterk dat ik genoodzaakt was om deze match te moeten stoppen omdat ik op ieder moment van de partij oprecht genoot. Ik kan jullie vertellen dat ik er geen merkbare schade aan heb overgehouden en dat ik zeer blij en gelukkig ben te kunnen zeggen dat ik deze partij heb gewonnen".

    ReplyDelete